ПІДСУМОК ДРУГОГО ПРАКТИЧНОГО СЕМІНАРУ ДЛЯ ДЕРЕВООБРОБНОЇ ТА МЕБЛЕВОЇ ГАЛУЗЕЙ 

П’ятниця, 2 червня 2017 року 
Виставковий центр «Південний-ЕХРО» (вул. Щирецька 36, м. Львів) 


2 червня 2017 року  в рамках проекту «Купуймо Разом! 2.0» відбувся другий семінар присвячений закупівельним групам у деревообробній та меблевій галузях. Захід відбувся у м. Львів за адресою вул. Щирецька 36 , в приміщенні виставкового центру «Південний-ЕХРО»  під час виставки “Деревообробка 2017”. Семінар провів експерт Проекту Василь Масюк (Практика Управління) та Оксана Гайдукевич (Адвокатське об’єднання «Павленко і Партнери»).


Програма:

Презентація “Проекту Статуту господарської асоціації”:


Тема семінару та, що й раніше, – організувати спільні закупівлі сировини для деревообробників. Присутні ділилися наболілими проблемами, які теж незмінні. Як зауважив один із учасників семінару пан Юрій, ні нормально купити, ні нормально продати деревину неможливо. Гарантій теж жодних.

Основний недолік, на погляд учасників семінару, – те, що місцевий переробник не може купити на місці сировину, а змушений брати участь у торгах, де третина учасників не переробляють деревину, а її скуповують і перепродують.

Лише у Львівській області зараз налічується приблизно 150 деревообробників і, на переконання присутніх, варто змінити систему торгівлі деревиною таким чином, щоб спочатку купити її мали можливість саме місцеві деревообробники, а вже потім всі інші охочі.

«Потрібно сідати і проводити круглий стіл разом із науковцями, лісокористувачами та деревообробниками і знаходити спільну модель, яка влаштує всіх, бо люди вклали кошти в деревообробку, побудували цехи у Самборі, Добромилі, Сколе, зокрема для глибокої переробки, і не знають чи зможуть забезпечити власні підприємства деревиною для роботи. Немає стабільності», – говорить Микола Когут, голова Асоціації деревообробників та лісозаготівельників Львівщини.

Наталія Писарчук, представник асоціації роботодавців Львівщини, додала: «Навіть із пилорами 10 мінімізаторів дають до місцевого бюджету 15 тис. грн, а коли вони не працюють, то нічого не дають, а ще й забирають. Громадська рада при Львівському ОУЛМГ підготувала пропозиції щодо положення про реалізацію деревини, але, на жаль, на рівні Кабміну це нове положення не прийнято. По суті зараз деревообробники на місцях отримують те, що залишилося після спецторгів. Місто Золочів вже третій сезон не використовує газ, але йому для опалення потрібно 20 тис. м3 на сезон. Що воно буде робити, якщо сировини не буде? Знову повертатися до газу? Так само лісогосподарські підприємства у кожному районі є бюджетоутворювальними. Потрібно намагатися якщо не створювати, то принаймні зберігати ті робочі місця в районах, які є».

На переконання Василя Масюка, операційного координатора проекту «Купуймо Разом! 2.0», вирішити питання із сировиною можна, тільки об’єднавшись. Зокрема, у будь-якій області цілком реально, на його думку, створити такий перший пілотний проект. Задля цього запрошені юристи напрацювали кілька варіантів. Серед іншого вони пропонували створити об’єднання для спільних закупівель у вигляді господарської асоціації, господарського товариства або кооперативу. Зупинитися вирішили на створенні господарської асоціації. Зараз юристи проекту активно працюють над статутом такої організації, – вже внесли перші зміни у її проект. У подальшому планується написати також проект діяльності та подати ці документи на розгляд в Антимонопольний комітет України щодо перевірки на узгоджені дії. Якщо він надасть дозвіл, то така асоціація матиме право консолідовано здійснювати закупівлю деревину від імені і для всіх деревообробних підприємств, які є в її складі. Щоправда, і для самих учасників такої асоціації деревообробники вирішили застосувати певні обмеження. Перш за все це мають бути невеликі підприємства, яким потрібно деревини до 20 тис. м3, реальні переробники, а не перекупники, і закуповувати деревини треба не більше, ніж необхідно для виробництва.

Загалом деревообробники та представники деревообробних асоціацій згодні з тим, що потрібно активізовуватися, бо змінити ситуацію на ринку деревини можна тільки спільними зусиллями. Проте складається враження, що кожен очікує, коли хтось інший розпочне першим.


Галерея:

IMG_3298 IMG_3327
IMG_3300 IMG_3326

Підсумок Другого Практичного Семінару:

www.rodynnifirmy.org.ua